Zeleni bioskop Slobodne Zone tokom leta u tri grada u Srbiji

Nakon izuzetno uspešnog pilot projekta prošle godine i više od 2.000 zadovoljnih posetilaca, Zeleni bioskop Slobodne Zone očekuje nas i ovog leta.

Tokom jula i avgusta publika će imati priliku da u bioskopima pod zvezdama besplatno pogleda nagrađene filmove sa Berlinskog filmskog festivala na tri različite lokacije: u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Mokrin Hausu u Mokrinu i Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Zeleni bioskop prikazuje dokumentarna i igrana ostvarenja u čijem su fokusu ekologija i zaštita životne sredine, a ovoga puta izabrana su dva izuzetna filma.

Publika će ekskluzivno moći da pogleda domaću premijeru filma El Eko, koji je ove godine osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Berlinalu. Film El Eko priča o ljubavi, porodici, prirodi, odrastanju i sazrevanju u udaljenom meksičkom selu.

Očekuje nas i projekcija filma Alkaras koji je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022. godine. Radnja filma prati porodicu uzgajivača breskvi u malom katalonskom selu, kojoj preti seča stabala kako bi se na njihovom mestu postavili solarni paneli.

Filmski festival Slobodna zona kroz projekat Zeleni bioskop želi da doprinese u ukazivanju na ekološke globalne i lokalne probleme, kao i u pronalaženju potencijalnih rešenja i mogućih primera dobre prakse. Kroz pažljivo odabrane filmove otvoriće se pitanja o različitim aktuelnim ekološkim temama kako bi građani bolje razumeli koji su uzroci i posledice globalne ekološke krize i kako bi bili motivisani da preuzmu inicijativu i angažovano učešće u okviru svojih lokalnih zajednica.

Filmski program biće prezentovan publici u okviru bioskopa na otvorenom (open air cinema) sa idejom da se u drugačijem, prirodnom ambijentu pogledaju filmovi koji donose važne teme savremenom čoveku. Ekološki bioskop Slobodne zone će projekcijama na otvorenom spojiti publiku sa okruženjem i motivisati ih da se bave zelenim temama i da promišljaju na koji način mogu da doprinesu očuvanju prirode i životne sredine.

Projekat je podržala Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.