Prvi program u okviru ciklusa EkoKultura

Novi format nastao u saradnji Kulturnog centra Beograda i F.fm platforme, fokusira se na ekološko-umetničke prakse u cilju postizanja kontinuiteta u razgovoru o brojnim ekološkim pitanjima

EkoKultura je novi format koji Kulturni centar Beograda realizuje u saradnji sa platformom F.fm – koja se preko četiri godine bavi edukacijom na temu održivosti.

Klimatske promene, zagađivanje reka i okeana, deforestacija, gubitak biodiverziteta… Problemi sa kojima se čovečanstvo današnjice suočava nisu novi. Naučnici kroz brojne radove već decenijama upozoravaju da nešto nije u redu sa načinom na koji se ophodimo prema planeti, međutim problem jeste razumljivost informacija, ali i nezainteresovanost da se iste potraže. Ukoliko naučni rad nije dovoljan da nas zainteresuje, to će učiniti popularna književnost, pozorište, filmovi i drugi mediji.

Dunja Jovanović, generalna direktorka F.fm-a, za GAI kaže da je u oktobru prošle godine dobila poziv od ekipe iz Kulturnog Centra Beograda zvala da održi neku vrstu predavanja, u obliku razgovora sa publikom na temu po mom izboru.

Ja sam htela da ta tema bude Eko Anksioznost,odnosno posledica zamišljanja buduće „ekološke katastrofe”, to jest brojnih negativnih promena za koje se veruje da će doneti klimatske promene. I kako je taj format prošao više nego odlično, a interesovanje za temu je bilo dosta veliko – predložila sam KCB timu da pokrenemo EkoKulturu, seriju razgovora koja će u fokus stavljati nove umetničke održive prakse.

EkoKultura IG LIVE ima za cilj da publici predstavi sponu između ekologije i umetnosti, te kroz popularan pristup osvesti brojne ekološke probleme o kojima se kod nas ređe priča. Svakog poslednjeg dana u mesecu snimaće se uživo epizoda koja će biti dostupna za gledanje na društvenim mrežama Kulturnog centra Beograd i F.fm platforme, a publika će biti u mogućnosti da upozna pojedince iz različitih umetničkih sfera koji ili rade na održiv način ili se svojim radom bave edukacijom o ekološkim problemima ili rešenjima. Pored informisanja publike, ideja je da kroz ovaj serijal razgovora motivišemo i druge umetike da promisle svoje prakse i damo im konkretne savete kako da ih učine boljim po svet u kom živimo. Prva epizoda je planirana za sutra, 31.05. u 12.00.

Ankete Filozofskog fakulteta u Beogradu kažu da je 53% građana Srbije zabrinuto u vezi problema klimatskih promena i ekološkog zagađenja, ali proekološko ponašanje izostaje. Ljudi nisu dovoljno informisani, niti motivisani da menjaju svoje navike. To nas je inspirisalo da pokrenemo format koji će o ekologiji pričati kontinuirano, jer iz mog dosadašnjeg iskustva sa komunikacijom eko-tema, jedino tako se publika zainteresuje, uključi, raste i dela. Želimo da taj kroz taj kontinuitet predstavimo pojedince i organizacije koje u svom radu, na našim prostorima, praktikuju održiv(ije) prakse u kulturi, književnosti, pozorišnoj ili filmskoj produkciji… i pokazuju da su ekološke prakse ne samo nekakav trend, već inovacije, rad, svakodnevica, kaže Dunja Jovanović.

Prva epizoda Šta je to biofilni dizajn u arhitekturi? biće posvećena spoju arhitekture i ekologije, a gošća Dunje Jovanović biće dr Jelena Brajković, naučna saradnica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Prva EkoKultura epizoda biće posvećena Biofiliji, spajanju zelene gradnje i povezivanja čoveka sa prirodom – što je jedini mogući način da se stvori održivo mesto za život i rad. Sagovornica će mi biti Dr Jelena Brajković, naučna saradnica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Beogradu. Kada sam se pripremala za ovaj razgovor, Jelena mi je objasnila da je Biofilni dizajn, iako nije nov koncept, postao popularan u toku pandemije – zato što smo bili u karantinima, provodili vreme u limitiranim prostorima, te je intenzivnije počelo da se razmišlja o uticaju tih prostora kojima smo okruženi na naše psihičko zdravlje. Meni je ovo veoma zanimljivo, pa planiram da u lajvu istražim kako to biofilni dizajn pozitivno utiče na našu psihu – u smislu arhitekture i urbanizma, ali i kreiranja naših ličnih prostora u kojima provodimo vreme.

Biofilni dizajn u arhitekturi i građevinarstvu je koncept koji još uvek nije dovoljno prisutan, a predstavlja spajanje zelene gradnje i povezivanje čoveka sa prirodom – što je jedini mogući način da se stvori održivo mesto za život i rad. Koncept Biofilnog dizajna od suštinskog je značaja za nove planere, projektante, dizajnere koji će se baviti kreiranjem novih urbanih politika, redizajnom nasleđenih urbanih celina i stvaranjem novih životnih prostora koji neće isključivati prirodu kao značajan faktor u kreiranju humanijeg životnog prostora.

EkoKultura lajv će biti realizovana svakog poslednjeg dana u mesecu do kraja godine – za sada je plan da bude 6 epizoda, dodaje Dunja Jovanović. Sagovornici će dolaziti iz različitih oblasti - od eko-književnosti, filmske i pozorišne produkcije, preko kustosa, performans umetnika…