Otvoreni poziv za Next Generation rezidencijalni program: Održivost kao budućnost pozorišta za decu i mlade

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade- ASITEŽ Srbija i regionalna platforma Od malih nogu pozivaju umetnike, kritičare, producente, pedagoge i istraživače iz celog sveta da se do 25. aprila prijave za učešće u rezidencijalnom programu Next Generation, koji će se u Novom Sadu održati u periodu od 14. do 20. novembra.

Rezidencijalni program Next Generation inicijativa je svetskog Asiteža, mreže u oblasti izvođačkih umetnosti za decu i mlade (Theatre for Young Audiences- TYA), osmišljena da podrži umetničku i kulturnu razmenu i saradnju između međunarodnih umetnika mlađih od 36 godina koji deluju u ovom polju.

Ovogodišnje izdanje Next Generation programa okupiće 13 učesnika, a održaće se u Novom Sadu u periodu od 14. do 20. novembra kao prolog Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade, pod sloganom “Prekretnica”, u organizaciji Asiteža Srbije.

O ovogodišnjoj temi rezidencije, održivosti u pozorištu za decu i mlade, iz platforme Od malih nogu navode:

Održiva umetnost se može definisati kao kreativnost za pronalaženje novih načina da se stvori umetnost koja može da koristi životnoj sredini, bilo upotrebom pristupačnih i prirodnih materijala ili podizanjem društvene svesti o urgentnim pitanjima. Međutim, kada govorimo o ekološki osvešćenom procesu rada, nije dovoljno govoriti samo o materijalima, narativu i zagovaranju. Neophodno je govoriti o odnosima među ljudima u procesu, vremenu i načinu komunikacije; drugim rečima, o mentalnom zdravlju radnog procesa.

Učesnici rezidencije će pored šestodnevnog radioničarskog programa, imati priliku da prisustvuju izvođenjima u okviru Konferencije, da učestvuju u panel diskusijama, kao i da se umreže sa globalnom Asitež zajednicom, koju čine profesionalci iz čitavog sveta i alumnijima Next Generation programa.

Više informacija o programu i link za prijavu dostupni su na sajtu platforme Od malih nogu.