Otvorene prijave za umetničku koloniju Thrive: umetnost, nauka i aktivizam u borbi protiv zagađenog vazduha

Projektom “Umetnička Kolonije Thrive” Nišlijka Vesela Tanasković želi da naukom, aktiviznom i umetnošću podigne svest o štetnim posledicama zagađenog vazduha na zdravlje. Umetnici koji će učestvovati u koloniji, svojim delima će pokušati da podstaknu pozitivne promene. Izložbe će biti otvorene u Nišu i ostalim većim gradovima Srbije od oktobra do maja, kada je zagađenost najveća.

Prema rečima Vesele Tanasković u Srbiji godišnje od zagađenja vazduha umre 15.000 ljudi. Zbog toga fuzija umetničkog izraza i naučnog istraživanja, tvrdi Vesela Tanasković” stvoriće interdisciplinarnu saradnju, koja može podstaći nova revolucionarna otrića i promene.

Umetnička Kolonija Thrive je multidisciplinarni projekat koji se fokusira na aero zagađenje u Srbiji a i na Balkanu. Cilj kolonije je da putem umetnosti, nauke i aktivizma podignemo svest o štetnim posledicama zagađenog vazduha na naše zdravlje, a posebno kod dece. Ova inicijativa ima za cilj da stvori značajna umetnička dela koja će uticati na širu javnost i podstaći pozitivne promene u našoj zajednici - kaže Vesela.

U svakom gradu planiramo da budemo po dve nedelje na javnim izložbenim prostorima, tržnim centrima, pijacama, glavnim ulicama. Za Niš, Beograd i Novi Sad sredstva su skupljena, dok za ostale gradove još uvek prikupljamo - rekla je Tanasković.

Prijave za učešće još uvek su otvorene, a sve neophodne informacije dostupne su na linku.

Tekst i fotografije preuzeti sa portala Južne vesti.