Otvaranje Eko- umetničkog parkića Kaleidoskop Burgena na obali Dunava

Lokacija na kojoj se u nedelju, 25. juna otvara Eko-umetnički parkić Kaleidoskop Burgena, nastala je na divljoj deponiji, koja je naporima aktivista iz Udruženja građana ”Volim Banovce”, pretvorena u zelenu površinu na obali Dunava u Novim Banovcima.

Pre godinu dana naporima udruženja su se pridružili i troje umetnika Vesna Vesić, Vlada Ilić i Mira Odić, koji su izveli umetničku intervenciju  na samoj lokaciji. Rezultat te saradnje je Eko-umetnički parkić „Kaleidoskop Burgena“ realizovan u okviru projekta "Kultura za demokratiju" koji podržava Vlada Švacarske, a sprovodi Hartefakt Fond. Sve akcije odvijaju se u okviru projekta “Umetnici i lokalna zajednica za samoupravnu praksu u kulturi“ koji sprovode UG Tatamate i ULUS.

Umetnička intervencija se sastoji od tri kaleidoskopa sa ciljem otvaranja drugačije perspektive, a nadamo se da će provocirati i debatu o našem odnosu prema prirodi i društvu. Kaleidoskop znači pogled u lepo, pa tako i treba shvatit našu intervenciju, pre svega kao podršku naporima aktivista iz UG “Volim Banovce” na podizanju ekološke svesti u svojoj zajednici. Naš pristup je od početka bio okrenut ka principima ponovne upotrebe đubreta, kao na primer odbačene ventilacione cevi koje smo iskoristili za tube kaleidoskopa koje usmerene ka Dunavu, vraćaju fokus na okolinu, pejzaž, prirodu, njen značaj i lepotu.

Kako organizatori navode, primer ove lične inicijative i akcije ovih hrabrih i posvećenih ljudi, boraca – pojedinaca u saradnji sa umetnicima, mogu postati uspešan model individualne borbe, ohrabrenje i podsticaj drugima za promenu i doprinos zajednici. Upravo zbog toga što verujemo u ovakve promene, naš umetnički trio je odlučio da veći deo svog rada daruje zajednici, kao primer jačanja solidarnosti i neophodnosti entuzijazama u zajednici. U saradnji umetnika sa lokalnom zajednicom stvoren je prostor na preoblikovanoj divljoj deponiji kao opitna eko učionica na otvorenom, što će u budućnosti doneti još novih akcija i radionica na samoj lokaciji.

Otvaranje je zakazano za nedelju u 15h, na uglu Pionirske i Ribarske ulice u Novim Banovcima, a pored zvaničnog dela, organizatori su osmislili i zajednički kretivni rad sa prisutnim posetiocima. Otvaranje je osmišljeno kao još jedan zarez na transformaciji eko-umetničkog parkića.