Odiseja Danke Dimitrijević u Galeriji TransformArt

Na izložbi Odiseja 2023 biće predstavljeni najnoviji radovi Danke Dimitrijević. U pitanju su slike-skulpture u kombinovanoj tehnici. Radovi su grupisani u tri kompozicije i nose asocijativne nazive: All you need is snow, Nova Atlantida i Odiseja 2023, po kojoj je izložba i dobila naziv.

Umetnica Danka Dimitrijević ovim radovima poručuje da je savremeno doba nastupilo po cenu utapanja i spaljivanja starih bogova i svega što su oni predstavljali, piše istoričarka umetnosti Jovana Pikulić, te dodaje da prenošenje poruka, bilo stvarno, bilo mitološko u kom ptica postaje vesnik i glasnik, jeste jedno od njenih najdrevnijih svojstava.

Autorkini radovi su najbolji primer njenog senzibiliteta i sposobnosti duboke empatije prema stvarima i pojavama koje je okružuju, koja je primetna u celom njenom opusu. Ernst Kasirer je primetio da pojedini simbolični oblici, ukoliko kroz njih stvarnost postaje predmet duhovnog posmatranja i kao takva za nas uopšte vidljiva, nisu podražavanje stvarnosti, već njeni organi. Upravo ovim terminom -organi stvarnosti - možemo označiti i radove Danke Dimitrijević, zbog njihove angažovane i humanističke poruke. Humanizam ovih radova ogleda se u činjenici da je ptica odraz naših aktivnosti, a samim tim i alegorija našeg postojanja.

Danka Dimitrijević ističe da su radovi prikazani u Galeriji TransformArt počeli da nastaju u momentu kada smo ostali bez ovogodišnjeg snega i kada je pomešala pojam o godišnjim dobima.

Nastavila su da se razvijaju usled tektonskih poremećaja uzrokovanih celokupnim vibriranjem društva. Nazivom referišem na starogrčki ep i na bogove koji lutaju i uzburkavaju planetu zemlju u godini 2023. Pticu, kao i u ranijim radovima, koristim kao glavnog aktera, ali i kao simbol ljudske duše koja se vešto kreće između svetova i najranjivije oseća sve, a istovremeno je i nedodirljiva. 

Ovi radovi se, u tematskom smislu, nadovezuju na pređašnje, kaže Danka Dimitrijević.

Kao emotivno biće ne ostajem nepoljuljanih emocija prema stremljenju da se inteligencija, ono što u biti deli čoveka od ostalog sveta, umetne u mašinu. Lično me dodiruje to što smo ucenjeni na svim poljima, što se osećamo kao ptica u kavezu. Svojim radovima kreiram nove kontinente, gde se mogu nazreti obrisi edenskih vrtova koji su odavno pre našeg sećanja izgubljeni. Sa druge strane bavim se narativnim opisom preteće lepote u obliku eruptivnog vulkana koji kao Saturn jede svoju decu.ž

Danka Dimitrijević rođena je 1979. godine u Kraljevu, bivša Jugoslavija. Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer slikarstvo. Završila je magistarske studije 2005. godine u klasi profesora Gordana Nikolića. Doktorirala je slikarstvo 2012. godine na istom fakultetu kod mentora Velizara Krstića. Član ULUS-a i samostalni umetnik od 2004. godine. Izlagala je dvadeset jedan put samostalno i više od četrdeset puta kolektivno u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na više rezidencijalnih programa i simpozijuma u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Slovačkoj. Izlagala je na internacionalnim umetničkim sajmovima u Mađarskoj, Nemačkoj i Grčkoj.Njeni radovi nalaze se u kolekcijama Wiener Städtische i Copelouzos Family Art Museum, kao i mnogim privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.