(Nije) kraj sveta Kejti Mičel u Prologu Bitef festivala

U prologu našeg najznačajnijeg pozorišnog festivala publika će biti u prilici da u Narodnom pozorištu u Beogradu vidi predstavu (Nije) kraj sveta u režiji čuvene svetske pozorišne rediteljke Kejti Mičel, po tekstu mlade engleske autorke Kris Buš, i u produkciji berlinskog pozorišta Šaubine.

Ova predstava je ekološki osvešćena u pogledu teme ali i produkcije i uvodi potpuno novi, utopijski vid stvaranja pozorišta, a za šta se Kejti Mičel dosledno bori u svim svojim poslednjim radovima, praveći tako zaokret u svojoj ranije vrlo prepoznatljivoj poetici. Kostimi i rekviziti su preuzeti iz ranijih predstava, scenografija izgrađena od reciklabilnih materijala, a struja za predstavu proizvodi se u njoj samoj, pedaliranjem dva specijalna bicikla.

Umetnički direktor i selektor Bitef festivala, Ivan Medenica, kaže da je ova predstava odabrana za Prolog zato što je, svojom ekološkom tematikom, ali i ekološki održivim uslovima produkcije, kopča s tematikom prošlog Bitefa.

Takođe, ona nas posredno uvodi i u temu 56. Bitefa, jer su protagonistkinje dve naučnice različitih godina i statusa, čiji odnos razotkriva, između ostalog, i profesionalne tenzije, zloćudne strukture moći u današnjem akademskom svetu. Poslednje, ali ne i najmanje značajno, autorka predstave je Kejti Mičel, jedna od vodećih britanskih, evropskih i svetskih rediteljki, čiji rad nikada dosad nije bio prikazan na Bitefu. 

Ovogodišnje izdanje Bitef festivala biće održano u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom Mi – junaci rada svog. U glavnom programu biće prikazano devet predstava vodećih domaćih, regionalnih, evropskih i svetskih pozorišnih autora iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva. Poseban kuriozitet 56. Bitefa predstavlja činjenica da će svi autori (osim onih domaćih) gostovati u Beogradu po prvi put.

Fotografije: Gianmarco Bresadola