Kako do ekološkog zaokreta u kulturi?

U petak 24. juna, Green Art Incubator, u prostorijama Jugoslovenske kinoteke,realizovao je konferenciju „Potencijali ekološkog zaokreta u kulturi“.

Događaj je obuhvatio je predstavljanje dosadašnjih aktivnosti GAI inicijative, dve panel diskusije, kao i ekskluzivno predstavljanje jedinstvenih zelenih e-priručnika za oblasti pozorišta, filma i vizuelnih umetnosti.

Prva panel diskusija „Zelena transformacija: primeri dobre prakse“okupila je stručnjake u kulturi i predstavnike organizacija čiji su projekti realizovani u skladu sa principima zelene tranzicije. Pozorišna reditelja i koosnivačica Dah Teatra, Jadranka Anđelić, predstavila je projekat ove organizacije „Drveće pleše“, koji je posvećen pitanju važnosti očuvanja drveća, te istakla značaj umetnosti u pokretanju dijaloga o važnim društvenim pitanjima. Direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu, Tijana Čolak-Antić Popović, govorila je o organizacionoj filozofiji ove institucije, sa fokusom na merama za ekološku održivost koje se u njoj primenjuju, te inicijativi za postavljenjem solarnih panela i mogućnostima tranzicije  na obnovljive izvore energije, dok je Zoran Erić, istoričar umetnosti, nezavisni kustos i predavač približio ideju izložbe „Efekat pregleda“, realizovane u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao prve izložbe na našim prostorima čija je produkcija bila zasnovana na smernicama održivosti, a u cilju redukcije njenog karbonskog otiska.

Druga panel diskusija „Kultura i klimatske promene: mogućnosti transformativnih politika“ okupila je eksperte u polju kulture, kao i zaštite životne sredine u dijalogu o mogućnostima definisanja i implementacije politika koje će odgovoriti na izazove sa kojima se suočavamo u kontekstu klimatske krize. U diskusiji su učestvovali profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, Milena Dragićević Šešić, programski menadžer za životnu sredinu i klimatske promene EU Delegacije u Srbiji Antoine Avignon, profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i koosnivač GAI inicijative Vladimir Đurđević i Neven Marinović, koosnivač Smart kolektiva. Diskusija je pokrenula brojna pitanja o uticaju kulturne produkcije na prirodu i društvo, dok su svi učesnici kao zaključak istakli neophodnost međuresorne saradnje i uključivanja svih društvenih aktera u prilagođavanju na nove uslove izazvane krizom sa kojom se suočavamo.

Publika konferencije imala je priliku da se upozna i sa asocijacijom umetnika i istraživača Mustarinda, koja deluje u pravcu ekološke regeneracije društva.

Snimak događaja uskoro će biti dostupan na Green Art Incubator i SEECult kanalima.

Konferencija je realizovana uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Autorka fotografija: Tanja Drobnjak