Izložba DOWNSTREAM #01 u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad

Izložba DOWNSTREAM #01 biće otvorena večeras u 20h u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad i prikazaće umetničke radove i istraživačke projekte koji se bave Dunavom i Podunavljem.

Tokom 2021. i 2022. godine, devetoro umetnika - Rainer Prohaska, Florian Sorgo, Carola Schmidt, Hanna Priemetzhofer, Christina Helena Romirer, Anita Fuchs, Kerstin Reier, Sabrina Rosina i Kilian Jorg putovalo je različitim delovima rute od Austrije do Crnog mora duž Dunava na istraživačkom brodu MS - FUSION, gde su nastali svi izloženi projekti.

MS - FUSION A.i.R. Program se odvija na specijalno konstruisanom brodu, koji redovno saobraća Dunavom do Suline i nudi prostor za učesnike da istraže fenomene reke i obala. Prilagođen za unutrašnju plovidbu, funkcioniše kao plutajući studio, kao alat za umetničko istraživanje i omogućava da se umetnički rad izvodi direktno na i duž Dunava. Izvanredna estetika i priroda broda privlači pažnju i time otvara sopstveni oblik komunikacije, povećava slučajnost i omogućava alternativni pristup skrivenim dunavskim kulturama. U aprilu 2023. umetnici učesnici će se metaforički iskrcati u Beogradu da bi prikazali svoje umetničke procese u Gradskoj galeriji.

Jelena Pavlović iz Kulturnog centra Grad o izložbi kaže:

Umetnički radovi koje ćemo videti na izložbi DOWNSTREAM #01 nastali su tokom i nakon rezidencije devetoro umetnika i umetnica na brodu MS-FUSION tokom plovidbe niz Dunav - rutom od Austrije do Crnog mora. Kao plovni medij, brod je otvorio mogućnosti za sprovođenje projekta u kontekstu istraživanja i eksperimentisanja sa raznim konceptima mobilnosti na Dunavu. Autori i autorke su na ovaj način pristupili skrivenijim dunavskim kulturama, i tako istraživali fenomene ove reke i njenih obala. Dunav kao jedan od najdragocenijih ekotopa bio je inspiracija, ne samo za umetničko izražavanje, već i za spajanje umetnosti sa pitanjima ekologije, zaštite životne sredine, upravljanja otpadnim vodama, zagađenja rečnih obala, ali i pokušaja da se odgovori na pitanja o delovanjima u budućnosti u ovim oblastima. Ovom izložbom u Gradskoj galeriji KC Grad Beograd je prva tačka metaforičnog "iskrcavanja" austrijskih umetnika i predstavljanja rezultata sa njihovog putovanja "downstream".

Izložbu će pratiti raznovrstan prateći program radionica, demonstracija, predavanja i otvorenih diskusija. 

Program

3. april, 20:00 • Otvaranje

„Kako napraviti čamac“ razgovor sa Rajnerom Prohaskom

19h Delikatesni ponedeljak: Dunavsko posluženje iz KOMPOTA

5. april, 17:30 • Radionica sa Sabrinom Rosinom, polazna tačka Gradska galerija

“How Aliens will save us from our Shit – A Walk along Shitty Shores of Future”

5. april, 19:30 • Projekcija filma i Q & A, Gradska galerija

“Boring River” film Rajnera Prohaske i Karole Šmit

6. april, 17:30 • Radionica sa Kilijanom Jergom, polazna tačka Galerija Grad

„Reeking Environments - Senso - Poetical Experiments with Undoing Nature“

6. april, 19:30 • Vođenje kroz izložbu, Gradska galerija

„Some Artists are present“

11. april, 20:00 • Kunstcafe / Umetnički kafe, Goethe - Institut (biblioteka)

„MS - Fusion: Drifting Dialogue about Collecting“ sa Hanom Primecofer, Rajnerom Prohaskom i Kristinom Helenom Romirer, moderator: Mia Ćuk

Izložba će biti otvorena do 15. aprila svakodnevno od 16 do 21h.

Naslovna fotografija i ostale fotografije: Hanna Priemetzhofer