Izložba BIOS u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka

Izložba koja spaja ekologiju i umetnost će biti otvorena nedelju dana u Zaprokulu.

I ove godine Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) se pridružuje velikoj manifestaciji Muzeji za 10 i predstavlja inovativnu izložbu BIOS, vizuelnog umetnika Đorđa Stanojevića i predavača na Fakultetu savremenih umetosti u saradnji sa autorskim timom Zaprokula. U trenutku kada saznajemo da su mikroplastiku pronašli u našoj krvi i da je plastika preovladala  na planeti pitamo se šta za nas znači Život – BIOS. 

Zaprokul izložbom BIOS želi da podigne nivo kulture ekološke svesti i pokaže jedinstvo prirode i umetničkih tokova. Ideja je da se, kroz reciklažu, podsete posetioci da otpad ne mora da bude samo otpad, već da od njega mogu nastati nove stvari  i umetnost kroz upcycling – ponovnu kreativnu upotrebu. Upcycling je pokrenut prikupljanjem kompjuterskog otpada za stvaranje umetničkih dela mlade i talentovane umetnice Danice Maksimović, sa kojom ćemo u budućnosti sarađivati. 

Izložbu će otvoriti Đorđe Stanojević, autor izložbe,  i Ljubivoje Ršumović, živi klasik srpske poezije i istaknuti ljubitelj ekologije tokom Evropske noći muzeja u subotu 14. maja u 19 časova u Galeriji Zaprokula.

Posetioci će tokom izložbe biti u prilici da degustiraju i prirodni livadski med malog porodičnog pčelinjaka Pčelarev sin. Izložba BIOS će biti otvorena do 20. maja.