GAI nominovan za nagradu Green Skills Award 2023.

Green Art Incubator, beogradska platforma eksperata i profesionalaca u interdisciplinarnom polju usmerena ka podizanju kapaciteta i osnaživanju aktera u polju kulture i umetnosti u pravcu zelene transformacije nominovana je za prestižnu nagradu Green Skills Award 2023, koju dodeljuje Evropska fondacija za obuku (European Training Foundation).

Ova nagrada dodeljuje se od 2021. godine, inicijativama koje se, kako organizatori navode, nalaze na čelu pokretanja tranzicije ka održivoj i zelenoj budućnosti, demonstrirajući izuzetnu posvećenost i inovativnost u promovisanju i razvoju zelenih veština širom sveta.

U protekle dve godine nagrada je postala platforma za prezentaciju primera dobre prakse koji mogu postati inspiracija ljudima širom sveta u kreiranju cirkularnih i ugljenično-neutralnih ekonomija i društava.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 600 prijava iz celog sveta, a 10 finalista, među kojima je i Green Art Incubator, Evropska komisija predstavila je 8. juna, na cermoniji u Briselu.

Jedan dobitnik biće izabran putem javnog glasanja na portalu Evropske fonadacije, koje je otvoreno do 29. septembra, dok će međunarodni žiri izabrati dva dodatna pobednika na osnovu kriterijuma kao što su relevantnost, inovativnost, replikabilnost i uticaj.

Green Art Incubator, kroz dizajn svojih aktivnosti, deluje u pravcu inciranja unutrašnjih promena aktera u polju kulture i umetnosti, koje se odnose na usvajanje ekološki održivih menadžment filozofija i radnih procedura, kao i u pravcu promišljanja i redefinisanja društvene uloge kulture kao agenta promena u ovom kontekstu.

Dosadašnji projekti i aktivnosti platforme bili su usmereni prventsveno ka profesionalcima, predstavnicima i zaposlenima u organizacijama i institucijama u ovoj oblasti, dok će se ovogodišnji programi Incubator-a fokusirati na rad sa mladima- studentima umetničkih fakulteta, koji će imati priliku da usvoje znanja i veštine zelene umetničke produkcije još na početku svojih karijera.

Prvi ovakav događaj – interaktivna radionica Re-shaping art skills for a sustainable future, realizovan je tokom Evropske zelene nedelje u Srbiji, u subotu 10. juna, u prostorijama EU Info Centra, a obuhvatio je upoznavanje učesnika sa pojmom klimatske krize i njenim uzročnicima, promišljanje uloge kulture u kontekstu mitigacije klimatskih promena, predstavljanje primera dobre prakse zelene umetničke produkcije, kao i radioničarski rad na koncipiranju i kreiranja plana realizacije projekata na ekološki održiv način.