Film “Iznad sveta” na otvaranju Austrijskog filmskog festivala

Austrijski filmski festival 2023, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, održaće se na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu od 20. do 25. Aprila.

U selekciji “Otkriveni – filmovi novog vremena”, publiku očekuje izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije koji će se prikazivati u Kulturnom centru Beograda, dok će program selekcije “LegendArni”, prikazati odabrane filmove sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi. Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović. 

Program selekcije “Otkriveni” počinje u petak, 21. aprila, u 19:00 u Dvorani Kulturnog centra Beograda u prisustvu reditelja Adrijana Goigingera čiji će film “Märzengrund / Iznad sveta” svečano otvoriti festival.

Radnja filma “Märzengrund / Iznad sveta” Adrijana Goigingera prati Elijasa, sina najbogatijeg farmera u dolini Zilertal za koga se očekuje da će uskoro preuzeti razne porodične posede. Ali, što se 18-godišnjak više trudi da ispuni nade koje se u njega polažu, to više pati. Sve se menja kada se preseli u planine. Elijas se ubrzo naseljava u divljini i samoći, razvijajući blizak odnos sa svetom prirode.

Film Iznad sveta premijerno je prikazan u aprilu prošle godine na filmskom festivalu Diagonale u Gracu, nakon čega je osvojio nagradu države Južni Tirol na festivalu u Bolzanu.

Uoči snimanja filma u intervjuu za platform Austrian Films, pod nazivom Šta nam Zemlja pruža (What the earth provides us with), mladi reditelj Goignger izjavio je da je delo nastalo na osnovu drame Feliksa Miterera a bazirano je na priči koju je Miterer čuo o mladiću, kasnih šezdesetih godina prošlog veka, koji je odlučio da se preseli u divljinu planinske doline, gde je proveo 40 godina svog života.

U središtu filma je tema koja je od večite važnosti, a to je pitanje o čemu se zapravo radi u životu. Zašto smo ovde? Šta nam je potrebno da bismo bili srećni? Jasno je da je to pitanje bilo od najveće važnosti za Elijasa. A njegov odgovor je: „Vrlo malo: ono što nam zemlja pruža.” Na kraju je u potpunosti prestao da jede meso i preživeo je samo na vegetaciji koja se još uvek može naći u divljini, iznad drvoreda. Ovaj ekstremni pristup ne može biti odgovor za sve, ali je radikalna alternativa načinu na koji živimo danas. Druga centralna tema filma je sloboda, uključujući slobodu od patnje. Elijas je patio od teške depresije pre nego što se povukao u planine. Želeo je slobodu da živi onako kako mu je odgovaralo. Mogli biste to nazvati njegovom potragom za ličnim ispunjenjem dovedenom do ekstrema. U našem svetu nijedan od ovih pristupa se ne može primeniti 100%. Život uvek uključuje patnju, a sloboda je moguća samo u određenim granicama. To postaje očigledno u priči. Film ima i metafizičku dimenziju; Elijas nalazi potpunu sreću samo u carstvu koje je izvan našeg sveta.

Nakon projekcije filma u Dvorani kulturnog centra, uslediće razgovor sa Goigingerom.

Ceo program Austrijskog filmskog festivala dostupan je na sledećem linku.

Fotografije su preuzete sa sajta Kulturnog centra Beograda