Besplatna platforma za gledanje ekoloških dokumentaraca WaterBear

WaterBear je platforma poput Netfliksa na kojoj besplatno možemo gledati kratkometražne i dokumentarne ekološke filmove.

Publika ima priliku da, od 1. decembra prošle godine, besplatno gleda mnoštvo nagrađivanih dokumentarnih filmova o svetu prirode i odnosu ljudi prema okruženju, sa idejom osnaživanja ekoloških ideja i preduzimanja neophodnih akcija.

WaterBear je nastao sa idejom da premosti jaz imeđu gledanja filmova i aktivnog delovanja - korisnici ove platforme su u mogućnosti da podrže mnoge organizacije volontiranjem, donacijama i potpisivanjem peticija. Oslanjajući se na, kako ističu, moć pričanja relevantnih priča, ova platforma želi da angažuje svoje gledaoce, te da utiče na njihove izbore i odluke u budućnosti.

Neki od najgledanijih filmova su Into Dust, tridesetominutno ostvarenje o krizi vode u pakinstanskom gradu Karači. Javnu vodu u ovom gradu kradu kriminalci, što dovodi do toga da stanovnici u siromašnijim oblastima troše polovinu svojih ukupnih primanja kupujući vodu. Mnogi gradovi će se možda, kroz nekoliko decenija, suočiti za sličnim problemom.

Još jedno nagrađeno ostvarenje na ovoj platformi - film Green, u kom pratimo život orangutanke koji se zove Grin. Njen dom u Indoneziji uništavaju seča i krčenje šuma za plantaže palminog ulja. Fim prikazuje efekte konzumerizma na tropske prašume bez naracije i na zastrašujuće poetičan način.

Na platformi WaterBear možete gledati i petodelnu seriju The Breakdown, koja se bavi klimatskom pravdom, a nudi odgovore na brojna pitanja kroz razgovore sa brojnim stručnjacima za klimatske promene, kao što su Meri Heglar, Kristijana Figeres, Dejvid Volas-Vels i drugi.

Youth Unstoppable je film koji je stvaran 11 godina, a dokumentuje borbu uglavnom nevidljivog i mahom pogrešno shvaćenog Globalnog omladinskog klimatskog pokreta. Slejter Džuel Kemker, rediteljka filma, je sa 15 godina, sa kamerom u ruci, počela da prisustvuje samitima o zaštiti životne sredine, a više od decenije kasnije napravila je film koji dokumentuje brojne ključne trenutke ovog pokreta, ali i brojnih događaja koje danas smatramo ključnim kada je reč o događajima koji su posvećeni ekološkim problemima.