6 reditelja koji snimaju ekološke filmove

GreenArt Inkubator izdvaja filmove šest reditelja čije je stvaralaštvo posvećeno prirodi, te ukazivanju na opasnosti klimatskih promena i aktuelne klimatske krize.

  1. Josh Fox

Josh Fox je publici najpoznatiji po nagrađivanom dokumentarnom filmu Gasland, koji je bio nominovan za Oskara, a doneo mu je prestižnu Emmy nagradu. Njegov aktivistički angažman je, između ostalog, usmeren ka podizanju svesti o opasnosti frakinga (hidrauličkog frakturisanja), a prepoznat je kako u granicama SAD-a, tako i širom sveta. Pored filma Gasland, preporučujemo i filmove How To Let Go of the World And Love All the Things Climate Can't Change i Awake: A Dream from Standing Rock .

2. Joya Berrow & Lucy-Jane

Joya Berrow i Lucy-Jane su nagrađivane filmske autorke, koje film koriste kao platformu za davanje glasa pripadnicima marginalizovanih slojeva društva na koje najviše utiču klimatske promene. Poznate su po filmovima Dive Terra Bomba Dive i Eve.

3. Eriberto Gualinga

Gualinga je reditelj, fotograf i muzičar, autor filmova The Return i Amazonia, u kojima su junaci pripadnici domorodačke zajednice u selu Sarayaku u Ekvadoru.

4. John Davies

Stories of You and I i Flying Gold of Arabuko samo su neki od filmova čiji je autor reditelj i vizuelni umetnik John Davies. Njegovo stvaralaštvo je usmereno ka ekološkim i društvenim temama.

5. Deia Schlosberg

Deia Schlosberg je rediteljka, producentkinja i aktivistkinja, u svetu sedme umetnosti prepoznata po inovativnim pritupima u podizanju svesti o globalnim problemima koje donosi prekomerna upotreba plastike, između ostalog, u filmu The Story of Plastic.

6. Jeff Orlowski

Orlowski je dobitnik nagrade Champions of the Earth zbog važnosti i snage poruka koje su njegovi filmove ostavili na publiku širom sveta. Preporučujemo njegove filmove Chasing Ice i Chasing Coral.

Naslovna fotografija: Tima Miroshnichenko