U susret 28. Festivalu ekološkog pozorišta

Ovogodišnji FEP biće održan od 18. do 21. avgusta u Bačkoj Palanci, a pod sloganom „Kretanje“.

Ove godine na konkurs Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade bilo je prijavljeno više od 50 pozorišnih predstava iz celog sveta.

Nažalost, ni nakon dve godine pune izazova u organizaciji Festivala (zbog otežanog putovanja usled mera koje su bile na snazi zbog pandemije virusa Kovid 19), kriza ne jenjava. Sada se svet suočava sa ratnim sukobima, a već je osetna i nova finansijska kriza kao posledica rata, koja pogađa sve zemlje sveta i koja se odražava na sve segmente života, a naročito na kulturu. Ipak, među ovogodišnjim prijavama Umetnički odbor Festivala imao je veoma bogat izbor predstava iz zemlje i regiona, te u umetničkom smislu. Bačkopalanačka publika neće ostati uskraćena za kvalitet i sadržajnost festivalskog programa, a sve to zahvaljujući organizacionom timu Festivala koji je uložio veliki napor da se ovakav međunarodni program ipak realizuje.

Osnovni kriterijumi za selekciju predstava bili su, kao i uvek, njihov umetnički kvalitet i mogućnost izvođenja predstava u tehničkim uslovima koje Festival poseduje.

Osim toga, ove godine sve selektovane predstave morale su na neki način da odgovore na ovogodišnju temu „KRETANJE” koja teži da ukaže na više problema kojima je zajedničko kretanje:

Izbeglička kriza – odnos prema izbeglicama i migrantima na lokalu i u svetu kao i odnos prema drugačijima uopšte; ekološka kriza – kretanje u prirodi i život naše planete u trenutku najveće ekološke krize i klimatskih promena; putovanja – ograničenje kretanja usled pandemije izazvane virusom KOVID-19; pokret – sloboda tela da se kreće u prirodi.

Takmičarski program čini deset predstava koje je publika u prilici da vidi, među kojima su Mogućnost zabavljanja kod ptica Tijane Grumić u režiji Nikole Isakovića, Crno jagnje Saše B.Latinovića, Divljožder Jovana Carana, kao i brojne druge iz regiona i Evrope.

Žiri u sastavu Jovana Rakić, koreografkinja i plesna pedagoškinja, Duško Mazalica, glumac i umetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske, i Maša Avramović, pedagoškinja i aktivistkinja za dečija prava doneće odluku o nagradama, a svoj sud će doneti i dečiji žiri.

Na festivalu će biti održan i bogat prateći program, a inicijativa Green Art Inkubator održaće radionicu pod nazivom Zelena transformacija u kulturi – Zašto nam je to potrebno?, koja je namenjena profesionalcima u kulturi – menadžerima, producentima kao i predstavnicima umetničkih organizacija
i institucija (Petak, 10h, Florida).

Da biste obezbedili kartu za Festival i ove godine je potrebno da reciklirate ili donirate, te u zamenu za reciklažni materijal (staklene flaše, PET ambalažu, limenke ili čepove) da preuzmete karte za predstave. Sav prihod od reciklaže biće uplaćen u humanitarne svrhe Lenki Žutković i Jovin Milenku.

Satnicu i red vožnje preuzmite na www.fep.org.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp