U Skoplju održana konferencija Na ivici klimatske katastrofe

Ovu konferenciju, koja je održana u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, organizovale su udruženja Lokomotiva i Freedom Square iz Skoplja i Zajedničko iz Beograda.

Konferencija Na ivici klimatske katastrofe: umetnost, kultura, ekologija i kreiranje politika u 21. veku je zamišljena kao platforma koja okuplja teoretičare i praktičare iz različitih oblasti u zajedničkoj diskusiji o mogućim načinima zelene transformacije. Konferencija je deo programa Drugi prostori, iz EU projekta ACT – Art, Climate, Transition, koji čine predavanja, diskusije, umetnička istraživanja, diskurzivni programi i drugi formati, čiji je cilj stvaranje novih prostora za promišljanje, preispitivanje i mapiranje uloge i odgovornosti kulture i umetnosti u našem društvu, te njihovog uticaja na politiku (uključujući njihov odnos prema pitanjima ekstraktivizma, erozije/prisvajanja i očuvanja/razvoja opšteg dobra i ekološke katastrofe).

Cilj konferencije je da pruži nove perspektive u razmišljanju o temama poput insitucionalne inovacije i brige, rada, prekarijata, preuređenja ekonomskih odnosa i, na kraju, sistemskih promena. Promišljanje ovih tema može uticati na transformaciju aktuelnog društvenog diskursa koji koji depolitizuje pitanja ekologije, ali i zajedničke odgovornosti za ekološka pitanja. Učesnici ove konferencije svojim radom stvaraju nove prakse i pomeraju granice u razumevanju pojmova zajednice, samoorganizacije i participacije, doprinoseći transformaciji ličnih i kolektivnih politika. Upotreba takvih praksi bi sprečila ili ublažila socijalne i ekonomske nepravde koje nastaju usled klimatskih promena, navode organizatori.

O aktivnostima inicijative Green Art Inkubator, govorila je osnivačica Jovana Karaulić.

Fotografije: Lokomotiva

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp