Svetski dan zaštite životne sredine: Beat Plastic Pollution

Predvođena programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu- UNEP ova manifestacija obeležava se svakog 5. juna od 1973. godine, kao najveća globalna platforma za javno informisanje i podizanje svesti o važnosti zaštite i očuvanja životne sredine.

Ovogodišnji slogan manifestacije osmišljen je sa ciljem skretanja pažnje na problem zagađenja uzrokovanog upotrebom plastike.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu ove manifestacije, na godišnjem nivou na svetu se proizvede više od 400 miliona tona plastike, od čega je polovina dizajnirana za jednokratnu upotrebu. Manje od 10% proizvedene plastike se reciklira, dok se procenjuje da čak 19 do 23 tone završe u jezerima, rekama i morima. Danas, plastika zatrpava naše deponije i sagoreva u otrovni dim, što je čini jednom od najvećih pretnji našoj planeti.

Mnogi plastični proizvodi sadrže opasne aditive koji mogu predstavljati pretnju i po ljudsko zdravlje, usled činjenice da mikroplastika nalazi svoj put do hrane, vode, pa čak i vazduha.

Dobra vest je napredak naučnih rešenja za ublažavanje ovog problema, a mnoge inicijative u ovoj oblasti su već pokrenute. Kako organizatori ističu, ono što je najpotrebnije u ovom trenutku jeste zagovaranje akcije vlada, kompanija i drugih zainteresovanih strana širom sveta za rešavanje ove krize.

Više informacija o ovogodišnjim programima u sklopu obelažavanja manifestacije dostupno je na zvaničnom sajtu World Environment Day, gde možete pronaći i najnovija istraživanja i publikacije o ovoj temi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp