Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

I ovog 26. januara se obeležava Svetski dan obrazovanja o klimatskim promenama. Ovaj datum ustanovljen je 1975. godine.

Na prvoj konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, 1972. godine, usvojena je deklaracija kojom je istaknuta važnost obrazovanja o ekološkim problemima, kao i formiranja zajedničkih principa po kojima će zemlje – članice Unije delovati u narednim godinama i decenijama. Posebno je naglašena rastuća potreba za obrazovanjem o zaštiti životne sredine.

Beograd je 1975. godine u okviru ovog programa Ujedinjenih nacija ugostio predstavnike sedamdesetak država na Međunarodnom seminaru o obrazovanju o zaštiti životne sredine. Kao rezultat ovog seminara objavljena je Beogradska povelja, dokument koji postavlja ciljeve i osnovne smernice programa obrazovanja o životnoj sredini na globalnom nivou, navodi se na portalu Ekoblog.

Na inicijativu Ujedinjenih nacija, a posle beogradskog Seminara, 26. januar je ustanovljen kao Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine. Cilj obeležavanja ovog datuma je ukazivanje na ekološke probleme na svim nivoima i poziv građanima i vladama da zajedno rade na podizanju svesti o potrebi očuvanja i zaštite životne sredine.

Ekološko obrazovanje je dinamičan proces, koji zahteva najpre prepoznavanje ekoloških problema – kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou. Ovaj tip obrazovanja prevashodno je usmeren ka uspostavljanju interakcija na relaciji čovek-životna sredina, kako bi se, kroz zbir različitih aktivnosti i delovanja, uspostavio sveobuhvatno odgovorniji odnos prema prirodi. Većina ekoloških problema, u mnogim zemljama, uzrokovana je niskom ekološkom svešću stanovnika, te bi odgovorniji pristup temi obrazovanja u kotekstu zelenih tema bio važna uporišna tačka na putu ka zdravijem životnom okruženju.

Foto: Markus Spiske (Pexels)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp