Predrag Momčilović: U budućnosti će, osim velikog ćilima, Dom kulture u Dojkincima krasiti i solarni paneli

Sa Predragom Momčilovićem iz Energetske zadruge Elektropionir razgovarali smo o uspešnom poduhvatu prikupljanja novca za izgradnju zadružnih solarnih elektrana u selima Temska i Dojkinci na Staroj Planini.

Kampanja za prikupljanje novca je počela 21. juna, a samo nedelju dana kasnije prikupljeno je i više novca nego što je bilo potrebno za izgradnju prve zadružne solarne elektrane u Srbiji. Paneli snage od po 5.25 kWp će biti postavljeni na krovu Mesne zajednice Temska i Doma kulture u Dojkincima.

Predrag Momčilović za Green Art Inkubator kaže da smo svi svedoci hrabre borbe meštana Dojkinaca protiv jako štetnih projekata izgradnje malih hidroelektrana u staroplaninskom kraju.

Nakon što je borba uspešno završena ostao je ipak utisak šta dalje. Mi smo kao energetska zadruga, koja se prevashodno bavi solarnom energijom, došli na ideju da u saradnji sa lokalnom zajednicom ne budemo samo protiv već ponudimo i alternativu. Meštani Dojkinaca su se složili sa našim predlogom i tako smo zajedničkim snagama ušli prvo u kampanju za prikupljanje sredstava za izgradnju zadružne solarne elektrane na krovu doma kulture koja je bila više nego uspešna, a sada radimo na dobijanju svih potrebnih dozvola kako bi mogli da instaliramo elektranu i što pre je pustimo u rad.

Najveći izazov je, kaže Momčilović, predstavljalo pitanje da li će lokalna zajednica koja koristi objekat prihvatitti njihov predlog.

Ljudi su sa pravom nepoverljivi spram novih stvari, ali za to imaju pravo kada vide kakve su im posledice ostavile minihidroelektrane koje su u jednom trenutku predstavljane kao način za dobijanje čiste energije bez narušavanja životne sredine. Međutim, naš predlog je gotovovo jednoglasno prihvaćen na zboru sela što je za nas predstavljalo sjajnu vest. Nakon toga su stvari išle lakše, jer smo znali da imamo podršku loklane zajednice, a ubrzo smo dobili i podršku Grada Pirota koji je prihvatio da nam ustupi na korišćenje krov Doma kulture u Dojkincima. Finalna faza bila je prikupljanje sredstava što smo učinili preko crowdfunding kampanje građana, preko koje je sakupljeno 972.452 dinara u vidu 229 donacija. U narednih 20 godina sav prihod koji elektrana generiše ići će lokalnoj zajednici u cilju unapređenja njihovih aktivnosti.

Momčilović dodaje da je Dom kulture u Dojkincima mesto gde se odigrava glavni deo javnog života ovog sela od festival i seoskih igara do zborova sela i praćenja važnih vesti skoro sve se odigrava ovde.

Dom kulture u Dojkincima nije samo mesto rezervisano za kulturu već i za sve druga socijalna okupljanja. Ovo je prepoznala i grupa studenata na čelu sa profesorkama sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i pomogli su renoviranju doma kulture. U budućnosti će, osim velikog ćilima, Dom kulture u Dojkincima krasiti i solarni paneli. Nadamo se da će ovakav vid obnove doma uvećati njegovo korišćenje i doprineti lokalnoj zajednici, koja je i glavni kozument ovog prostora, zaključuje Momčilović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp