Počeo beogradski art+science festival

Program ovogodišnjeg izdanja art+science manifestacije zasnovan je na kritičkom i kreativnom sagledavanju, čitanju i tumačenju vrednosti, sistema i mogućnosti veštačke tehnologije.

Šesto izdanje art+science programa Centra za promociju nauke od 23. septembra do 23. oktobra donosi nove i uzbudljive sadržaje inspirisane veštačkom inteligencijom. Manifestacija art+science će na više lokacija u Beogradu – u Muzeju nauke i tehnike, galeriji Instituta Servantes, naučnom klubu Centra za promociju nauke i na drugim lokacijama – publici predstaviti širok dijapazon radova nastalih kroz interdisciplinarnu saradnju umetnika, naučnika i drugih aktera, koja osvetljavaju i preispituju neke od najvažnijih tehnoloških tema današnjice.

Green Art Incubator izdvaja radove u fokusu:

Pobednički rad a+s+cpn selekcije 2021: Anatomija fatberga (Sanja Anđelković, Jovana Pešić, Stefana Janićijević, Andrea Palašti)

Sve je počelo sa prvim puštanjem vode, ili neki bi rekli, pre samog puštanja vode. Mali izmešani trenutak i nedostatak pažnje. I tako se rodio Fatberg iz dubina ljudske gluposti u dubini kanalizacione cevi.

Uzimajući Fatberg kao metaforu nove veštački stvorene inteligencije, rad predstavlja onlajn igru na sreću u kojoj je jedini pobednik sam Fatberg. Klikom na dugme „puštanje vode“, Fatberg hrani naša digitalna baza podataka: kombinovanjem podataka o kvalitetu otpadnih voda i podataka iz Republičkog zavoda za statistiku. Hrani se našim raznovrsnim nusproizvodima, prikupljanim tokom 20 godina, od podataka o mikrobima do astrofizičkih mera i toksina u Dunavu, ali takođe i podataka o zaposlenosti, bankovnim računima, novorođenčadi, razvodima, zavisnosti od droge, konzumaciji hrane, vrednostima valuta, stanovanju, migraciji, turistima, gradskom saobraćaju…

Igra je napravljena korišćenjem analize podataka i mašinskog učenja, ali sa haotičnim obrtom, setovi podataka koji dolaze iz različitih izvora su slučajno i stohastički povezani. Fatberg tako oblikuje novo društveno ponašanje od bogatih setova podataka iz biologije, ekonomije, politike, medicine i kulture, šireći razumevanje našeg kompleksnog odnosa sa otpadom i njegovim posledicama po okolinu. Rezultati algoritma prikazuju se slučajnim generisanjem podataka kroz 3D dijagram ilustraciju kako bi se analizirali, prepoznali, zaveli, a moguće i proizveli spekulativni ciljevi o tome kako svesti na minimum efekte Fatberga smanjenjem naših izvora otpada.

Čempresi, početak (Ana Ridler & Kerolajn Sinders)

Kako nam veštačka inteligencija može pomoći da se suočimo sa klimatskom krizom i povezanim izazovima? 

Ovaj rad sa pokretnom slikom generisanom putem mašinskog učenja nudi uvide u kompleksnost setova podataka i postavlja pitanja o krčenju šuma i politici klimatskih promena, sećanju i gubitku. Ana Ridler i Kerolajn Sinders napravile su posebni set podataka Bald Cypress, o čempresima na američkoj zalivskoj obali, za koju su obe porodično vezane. Smatra se da je ovo drveće, koje može da živi hiljadama godina, trenutno „ugroženo“ klimatskim promenama.

Delo je pobednički rad AI Lab Lighthouse rezidencije za 2020. godinu. Projekat AI Lab otvorio je četiri rezidencije umetnicima koji rade u oblasti veštačke inteligencije i njenog uticaja na društvo. Ovu rezidenciju su vodile i razvile Ars elektronika i istraživačka grupa Experiential AI sa Instituta budućnosti na Univerzitetu u Edinburgu. Tema rezidencije bila je „Prepleti – pravedna, moralna i transparentna veštačka inteligencija“. 

Woodiana.today | Danube Transformation Agency for Agency (Jovana Pešić, Sanja Anđelković)

Woodiana.today je eksperimentalna onlajn služba za predviđanje, razvijena kako bi spasila budućnost Dunava putem spekulativne fabulacije. Vodi je Woodiana, slatkovodna školjka vrste Sinanodonta woodiana(I. Lea, 1834), uvedena iz Kine, a kojoj danas pomaže internacionalni tim umetnika i naučnika.

Woodiana.today izveštava o trenutnom i predstojećem statusu Antropocena i skicira više spekulativnih budućnosti dunavskog regiona. Woodiana.todayraspolaže sa pregršt naučnih podataka o vodi, ali ih interpretira kroz dijalog sa ostalim posrednicima: ekonomijom, politikom, umetnošću, teorijom, AI tehnologijom, istorijom, spekulativnom fikcijom i ulogom koju je Dunav igrao u različitim kulturama kao totemski, spirtualni, vojni i ekološki standard. Ali da bismo zaista razumeli kako Woodiana.today pravi prognoze, moramo da uđemo u njen svet, moramo da uronimo u reku, tražimo njene putanje i konsultujemo slatkovodne biologe, ekologe i naučnike koji se bave podacima. 

The Danube Transformation Agency for Agency (DTAFA) je fiktivna, ekološka društveno-umetnička organizacija, koja nudi usluge i posredništvo između vrsta ili, preciznije, nove puteve za nove imaginarijume dunavskog ekosistema. Kombinuje vizuelnu umetnost, dizajn, nauku i zalaganje za budućnost Dunava. Čine je Aleksandra Fruhstorfer (AU), Lena Violeta Leitner (AU), Ege Kekel (AU/TR), Solmaz Farhang (UK/IR/AU) i Andrea Palašti (RS). Finansirana je kroz program Angewandte Programm für inter- und transdisziplinäre Projekte in Kunst und Forschung (INTRA)Vienna, Austria.