Pet ekoloških umetnika za koje treba da znate

Green Art Inkubator izdvaja neke od zapaženih američkih i evropskih autora koji kroz svoje radove spajaju umetnost i ekologiju.

Andy Goldsworthy

Goldsworthy je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika i nagrađivani predstavnik land art pokreta, koji svoje stvaralaštvo doživljava kao saradnju sa prirodom. Britanski vajar i fotograf koristi prirodne materijale koje pronalazi na mestu stvaranja rada, a već na fakultetu je počeo da stvara site specific instalacije sa kamenjem, lišćem, laticama cveća, granama, snegom, ledom, odnosno, bilo kojim prirodnim materijalom koji mu je na određenoj lokaciji bio dotupan. Deo njegove prakse podrazumeva fotografisanje radova pre, tokom i posle završetka intervencije, odnosno, rada, što je posebno zanimljivo s obzirom na to da njegovi radovi ponekad nestaju u trenutku kada su nastali, zbog talasa, kiše ili vetra.

Andy Goldsworthy

Mislim da je neverovatno hrabro raditi sa cvećem, lišćem i laticama, ali ja ne mogu da uređujem materijale sa kojima radim. Moj zadatak je da radim sa prirodom u celini.

Njegovi najpoznatiji radovi su Storm King Wall, Cone, Stone Room, Rain Shadows, Read Leaf Patch…

Marina DeBris

Marina DeBris je američka umetnica koja živi u Austrliji. Njen rad je fokusiran na ponovnu upotrebu smeća u cilju podizanja svesti o zagađenju okeana i plaža. DeBris koristi smeće koje skuplja na plažama i od njega pravi odeću, nakit i brojne druge umetničke forme. Formu u kojoj se izražava mediji karakterišu kao trashion. Poznata je i po ekološkom aktivizmu, radu sa brojnim organizacijama širom sveta, te edukaciji dece o zagađenju okeana. DeBris je tokom 2021. godine na plažama u Australiji pronašla 300 maski za lice koje je kasnije iskoristila za svoje umetničke radove.

Olafur Eliasson

Olafur Eliasson je islandsko-danski umetnik – vajar i autor velikih instalacija kroz koje koristi elementarne materijale kao što su svetlost, voda i temperatura vazduha. Sredinom devedesetih je osnovao studio Olafur Eliasson, laboratoriju za prostorna istraživanja, u Berlinu. Olafur je predstavljao Dansku na 50. Venecijanskom bijenalu 2003, a iste godine je postavio The Weather Project u Tejt muzeju u Londonu, koji je često nazivan prekretnicom u savremenoj umetnosti.

Lorenzo Quinn

Italijanski umetnik Lorenzo Quinn je privukao veliku pažnju javnosti i medija na Venecijanskom bijenalu 2017. godine. Monumentalna skulptura Support je postavljena u Velikom kanalu, a predstavlja dve dečije ruke koje izranjaju iz vode kako bi pridržavale fasadu hotela Ca’ Sagredo. Poruka ovog rada je jasna – temelji na kojima je izgrađena Venecija su ugroženi porastom nivoa mora i zagađenjem koje proizvode turistički brodovi. Quinn je autor serije akulptura Force of Nature, kojima je majku prirodu predstavio kao ženu koja baca planetu u krug.

Ruth Wallen

Ruth Wallen je multidiciplinarna umetnica i spisateljica čiji je rad posvećen podsticanju dijaloga oko ekološke i socijalne pravde. Dugo je radila kao naučnik za oblasti zaštite životne sredine, ali se postepeno okretala umetnosti kako bi se ovoj temi približila van naučnih okvira, te bavila temama kao što su ekološka politika. Wallen je autorka brojnih interaktivnih instalacija i performativnih predavanja, a posebno je posvećena borbi protiv izumiranja drveća u Kaliforniji kroz projekat Walking with Trees.

Fotografije: Vikipedija, sajtovi umetnika

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp