OnlyOneEarth – GAI akcija za Svetski dan zaštite životne sredine

Na ovaj važan datum slavimo spoj ekologije i umetnosti, podsećajući na važnost stupanja u akciju i kritičkog promišljanja gorućeg problema savremenog društva.

Pre desetak dana smo zamolili naše pratioce i čitaoce da sa nama podele priče o umetnčkim delima koja ih asociraju na klimatsku krizu, ali pre svega pozivaju na zaštitu životne sredine i stupanje u akciju. Sa druge strane, naš poziv je bio upućen i onima koji stvaraju autorske fotografije, pesme, priče, kratke video snimke ili druge umetničke formate koji su nastali podstaknuti ovakvim idejama. Odgovori su nas još jednom podsetili da su umetnici i radnici u kulturi izrazito relevantni faktori u promišljanju problema klimatske krize, a da su prostori u kojima deluju važni za dugotrajan i suštinski proces zelene transformacije. Zahvaljujemo se svima koji su sa nama podelili svoje priče – umetnicima, aktivistima, ali i kolektivima poput Dah teatra sa kojim GAI ostvaruje uspešnu saradnju.

Jasmina Todorović, kantautorka

Oduvek sam želela da radim nešto što doprinosi poboljšanju, mnogo sam razmišljala koji način je moj optimalan način. Kako, kao mama dvoje dece, da izgradim i dobar model odgovornosti. U traganju, otkrila sam da je način baš uvek tu, čak i kad naizgled ne radimo ništa: kontakt s prirodom i dopuštanje da dah zemlje ponese, a nakon toga ulazak u proces obrade koji u mom slučaju rađa pesmu. Pre dve godine uplovila sam u muziku da bih isplovila kao  kantautorka koja peva o prirodi, telu, snovima, njihovoj moći i međusobnom preplitanju. Sa zadovoljstvom delim svoj rad sa vama: singlove Zemlja diše, Telo (Ulica od sna) i Glas planine možete poslušati na svim muzičkim stream platformama. Ilustraciju i video za pesmu Glas planine radila je sarajevska umetnica Aleksandra Knežević – Nina Mašina.

Danica Maksimović, umetnica

Zovem se Danica Maksimović i moj životni poziv je umetnost – slikarstvo. Akademski sam slikar i završila sam master studije, ali pored toga imam veliko interesovanje u sferi ekologije i reciklaže. Iz ovih interesovanja rodila se ideja da započnem seriju slika, mozaika, od elektronskog otpada i kompjuterskih komponenata. Ne znajući gde da odložim otpad koji sam imala kod kuće ja sam ga sačuvala i njime zamenila slikarski pribor. Istraživala sam i razmišljala koliko bi vremena bilo potrebno da se taj otpad razloži ako se nađe u našoj okolini. Frapantne činjenice su mi dale još veću motivaciju da ovu ideju realizujem. Upotreba ovog materijala (otpada) koji dobija novi život i na kreativan način nalazi svoje mesto na slici, ima svrhu da osvesti i podstakne na razmišljanje posmatrača – publiku u cilju odgovornijeg ponašanja prema okruženju. Svojim ličnim angažovanjem, kroz umetnost, želim da dam svoj doprinos u vremenu u kome živimo i podignem svest kod ljudi o očuvanju životne sredine, kao i da podizanjem svesti poboljšam stanje u našoj zemlji i svetu.

Portal Održivost

Održivost blog želeo je da, na sebi svojstven način, inspiriše čitaoce da se uključe u rešavanje problema vezanih za zaštitu životne sredine. Želeli smo da se u čitaocima probudi inicijativa za promenu svakodnevnih navika i okretanje održivom životnom stilu, kao i da požele da motivišu svoje okruženje. Samim tim bismo izgradili ekološki osvešćenu zajednicu spremnu da utiče na negativne globalne prognoze i promeni ih u pozitivnom smeru. Čarls Bukovski je rekao da intelektualac kaže jednostavnu stvar na komplikovan način, a umetnik kaže komplikovanu stvar na jednostavan način. Ovim odabirom fotografija Umetnost vs. Realnost želeli smo da pošaljemo jasnu poruku Where? Gde i u kom pravcu to idemo i dokle će to biti održivo?!

Dunja Karanović

Predstava Drveće pleše Dah teatra i Instituta za umetničku igru kroz muziku, ples, i pokret u prirodi poziva na kolektivno promišljanje važnosti drveća – ne samo kao dela nežive prirode od koje nam zavisi opstanak i zdravlje životne sredine već kao živih bića sa kojima tu sredinu delimo, koja imaju svoju svest i komunikaciju i zaslužuju negu. Predstava, koja se najčešće odigrava u Studentskom parku u Beogradu, ima za cilj da aktivira i mlađu i stariju publiku da zauzme solidaran stav sa drvećem i pobuni se protiv nekontrolisane seče šuma i eksploatacije prirode generalno.

Gordana Nejgebauer

Reke često doživljavamo kao izvor života, demonstraciju snage prirode, one su često moćne, snažne, nepredvidljive. Ali kada vidimo sprudove, ogoljene obale, nasukane brodove, tada se zapitamo šta smo to mogli uraditi bolje da ih sačuvamo, ima li vremena da se nešto učini, da li je budućnost zastrašujuća? Kad vidim reku koja je zagađena ili presušuje imam utisak da priroda pati, i mi sa njom.

Gordana Nejgebauer nam je poslala svoju autorsku fotografiju.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp