Oliver Resler u zagrebačkom MSU

Izložba Barikadiranje ledenih ploča traje do 30. januara.

Radovi austrijskog umetnika Olivera Resler su poznati domaćoj publici. Početkom ove godine bili smo u prilici da vidimo izložbu njegovih radova pod nazivom Okupljanje oko olupine u Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda. Resler je umetnik i reditelj. Njegove umetničke instalacije, intervencije u javnom prostoru i filmovi pokreću pitanja koja se odnose na ekonomiju, demokratiju, globalno zagrevanja, oblike otpora i alternativni način života. Radovi izloženi u Beogradu bavili su se globalnim zagrevanjem, a pred zagrebačku publiku, krajem iste godine, donosi istraživački projekat Barikadiranje ledenih proča, koji je počeo u Gracu a, posle Zagreba, seli se i u Berlin, Talin i London. Saradnica na ovom istraživanju je Lisbeth Kovačić, a kustoskinja izložbe je Leila Topić.

Na samostalnoj izložbi u MSU, Resler izlaže skoro 60 radova (filmove, video-instalacije, fotografije, trokanalnu instalaciju sa zvukom, skulpture, transparente, crteže i jednu sliku), koji su nastali u periodu od 1994. do 2021. godine, a progovaraju o klimatskoj krizi, pokretu za klimatsku pravdu, te o povezanosti tog pokreta i umetnosti.

Naslov izložbe – Barikadiranje ledenih ploča odnosi se na aktuelno stanje sa kojima se pokret za klimatsku pravdu suočava. Barikadirati ledene ploče koje se tope fizički nije nemoguće, ali pokret teži ka radikalnim promenama – do sada nezalebeženim u istoriji, jer se nikad do sada planeta nije suočila sa ovakvom pretnjom.

Resler beleži i dokumentuje primećene mobilizacije, aktivnosti, skupove i radne sastanke pokreta za borbu protiv klimatskih promena. Resler ističe da ne postoji neutralna pozicija s koje je moguće samo dokumentovati neki društveni pokret. Za svaku odluku o tome kako i šta snimiti, a šta izostaviti, kao i za svaku uključivanje, isključivanje i/ili montiranje izjava aktivista, mora biti jasno naznačeno da su istovremeno uslovljeni i određeni svojim odnosom prema pokretu. Reslerovi radovi kombinuju materijale koji deluju neposredno dokumentaristički sa elementima u kojima umetnički angažman više dolazi do izražaja. Dubljom analizom postaje jasno sistemsko zamućivanje svake dodate crte između dokumenta i umetničkog dela.

Resler je u okviru ovog projekta uredio i publikaciju Barricading the Ice Sheets. Artists and Climate Action in the Age of Irreversible Decision, koju je objavila istraživačka ustanova Camera Austria iz Graca. Tu je početkom ove godine održana istoimena konferencija na kojoj su se okupili međunarodno priznati akteri klimatskih pokreta koji deluju na granici umetnosti i aktivizma. Umetnički aktivisti razgovarali su o pokretima i njihovim svrhama, prošlosti i budućnosti. Konferencija je u potpunosti dokumentovana i može se videti onlajn, prenosi Seecult.

Zagrebački MSU, Zelena akcija i Austrijski kulturni forum od prošle sedmice organizuju seriju Klimatskih foruma petkom, koja će trajati do 21. januara 2022, a sa idejom upoznavanja različitih inicijativa koje se u Zagrebu bore za klimatsku pravdu.

Na ovakvim okupljanjima biće predstavljene metode delovanja inicijativa, kao i načini na koje se zainteresovani mogu uključiti. Izložba Barikadiranje ledenih ploča, kao primer angažovane umetničke intervencije, će biti polazna tačka za razgovor, ali će pažnja biti usmerena ka mogućnosti doprinosa ili uključenja u klimatski pokret.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp