Nova rubrika platforme F.fm – Ekosistem

Ekosistem je nova Instagram rubrika platforme F.fm, čija je ideja spoj književnosti i ekologije, a koju će uređivati i osmišljavati pesnikinja i esejistkinja Maša Seničić.

Ideja iza ove rubrike je podsticanje savremenih književnih autora i autorki ka promišljanju svog odnosa prema prirodi i stvaranju sadržaja sa fokusom na različite ekološke probleme sa kojima danas živimo. O pokretanju nove rubrike Maša Seničić kaže:

F.fm platforma je nastala iz želje da se govori o održivoj modi (i svim važnim društvenim pitanjima koja se kriju iza nje) – budući da o tome u našem medijskom prostoru uopšte nije bilo reči, ali onda je prirodno prerasla ambicije uz pomoć neverovatne i raznolike zajednice koja se oko nje formirala. Dunja Jovanović, koja stoji iza svega, poželela je zatim da govori o ekologiji u širem smislu i tako dijalog usmerila i na druge srodne teme, inicijative, polja delovanja. Mislim da je za F.fm platformu važno to što se koristi jezikom drugačijim od eko-aktivista, te podstiče razgovor i prijemčivim pristupom (a mogu da kažem i – atraktivnim) ukazuje na to da je održivost sastavni, ako ne i ključni deo savremenog života.

Ekosistem je projekat koji se prirodno nastavlja na tu potrebu za proširenjem područja eko-borbe, a do naziva smo došle sa idejom da ukažemo na moguću i već postojeću međupovezanost ekologije i kulture. Dobro je kroz neobične narative podsetiti se da smo svi deo istog okruženja: koje gradimo, koje od nas zavisi i na nas utiče kroz brojne slojeve koje nekada ne umemo sasvim ni da prepoznamo. Za mene lično, kao urednicu, ovaj projekat je izazovan zbog neprestanog preispitivanja društvenih mreža kao poligona za ozbiljnu književnost, a kvalitetni tekstovi mišljeni da budu ovako prezentovani nisu ništa manje uzbudljivi od nekih drugih. 

Prva priča #FfmEkosistem rubrike je nedavno objavljena, a publici se najpre predstavila književnica Lana Bastašić pričom Med, koju je vizuelno oblikovala Marija Strajnić iz brenda Lovers.rs. Format je zamišljen upravo kao instagram karusel u kom se spajaju regionalni dizajneri/ilustratori sa jedne, i književnici sa druge strane, ističe Maša Seničić.

Namenski napisani veoma kratki tekstovi, od oko 100 reči, bivaju uobličeni i dopunjeni vizijom vizuelnih umetnika (od crteža, preko fotografija i pokretnih slika), a i jedno i drugo se temelji kako na autentičnoj pojavnosti oba autora, tako i na potrebi da se ekološke teme demistifikuju. U narednih pola godine vas jednom mesečno čeka neka druga priča/pesma! 

Maša Seničić dodaje da su autori i autorke većinom bili skeptični po pitanju formata ekološke kratke priče.

Nakon nekoliko razgovora shvatila sam da ih plaši zahtev da budu angažovani, ali to nikako i nije bila želja: ovaj projekat govori o odnosu čoveka i prirode, njenoj budućnosti i prošlosti, a to nas se svih tiče – u svim žanrovima i stilovima. Možemo da najavimo poznate i manje poznate autore i autorke, ali najvažnije: potpuno originalne pristupe i spojeve.

Fotografije: Maša Seničić, Nemanja Knežević

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp