Nastavak izložbe Efekat pregleda na Kanarskim ostrvima

U Centru za modernu umetnost Atlantiko (CAAM) u Las Palmasu na Kanarskim ostrvima u toku je izložba “Con los pies en la Tierra”, čiji su autori kustosi Blanka de la Tore i Zoran Erić.

Aktuelna postavka predstavlja nastavak trogodišnjeg istraživačkog projekta dvoje kustosa, čiji je prvi deo – izložba Efekat pregleda – prošle godine održana u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a privukla je veliku pažnju stručne i šire javnosti.

Con los pies en la Tierra istražuje brojne ekološke probleme, koji se neodvojivo vezuju za aktuelno stanje kasnog kapitalizma, kroz oblasti kao što su borba za starosedelački suverenitet, rodna ravnopravnost, otpor različitim vrstama ekstraktivizma, eksploatacija zemlje i vode, te nasleđe kolonijalizma i ekonomske neokolonijalne strategije. Izložbom se ističe značaj svih oblika borbe za ekološku pravdu kroz predlaganje međusobno povezanih pristupa između vizuelnih umetnosti i novootvorenih eko-političkih prostora koji osporavaju trinomiju – kapitalizam, patrijarhat i kolonijalizam.


Marija Marković
A Guide to Breathing, 2020–2022

Podsetimo, sam naslov Efekat pregleda, odnosi se na koncept koji je skovao Frenk Vajt. Ovaj termin opisuje kognitivnu promenu o kojoj su govorili brojni astronauti posmatrajući Zemlju iz svemira. Autorski tim je termin i koncept preuzeo sa ciljem prikazivanja potrebe za sveobuhvatnijim pogledom kako bi se razumeli svi aspekti planetarne eko-socijalne krize u trenutku u kom se prevazilazi biokapacitet Zemlje.


pluriversal radio (akcg [anna kindgren + carina gunnars], Elin Már Øyen Vister,
mirko nikolić)
a life meaningful and livable to protect and honor the source of everything: water, 2021/22

Ideja izložbe Con los pies en la Tierra, čiji je naziv sa namerom na španskom jeziku, jeste pomeranje fokusa na zemlju, sa zemaljskim pristupom pitanjima životne sredine. Sama reč tierra na španskom jeziku znači i Zemlju (planetu) i tlo.


Theresa Traore Dahlberg
Transitions, 2022

Publika je na ovoj postavci, koja traje do 29. januara, u prilici da vidi radove umetnika sa Balkana i prostora bivše Jugoslavije – Branislava Nikolića (sa Acaymo S. Cuesta), Igora Grubića, Marije Marković, Nikole Radića Lucatija, Robertine Šebjanič i Gjina Šutića i Tanje Vujinović, dok međunarodnu ekipu čine Ravi Agarwal, Amy Balkin, Luna Bengoechea Peña, Ursula Biemann, Saskia Calderón, Javier Camarasa, Tania Candiani, Tomas Colbengtson, Teresa Correa, Mark Dion, Olafur Eliasson, Tue Greenfort, Gloria Godínez, Lungiswa Gqunta, Tea Mäkipää, Mary Mattingly, Ana Mendieta, Santiago Morilla, Michael Najjar, Fernando Palma, pluriversal radio, PSJM, Tabita Rezaire, pablo sanz, Zina Saro-Wiwa, Beth Stephens & Annie Sprinkle, Theresa Traore Dahlberg, Juan Zamora i Bo Zheng.

Fotografije: Paco Rocha/Muzej CAAM

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp