Klimatska kapsula u Mikrogaleriji CPN do sredine januara

U Mikrogaleriji, na adresi Kralja Petra 46 u Beogradu, do polovine januara bićemo u prilici da zavirimo u klimatsku kapsulu - mobilnu i modularnu instalaciju zamišljenu kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu perspektivu klimatskih promena.

Predstavljeni sadržaj uspostavlja prostor za dijalog naučnika, umetnika i građana na temu budućih scenarija klimatskih promena. Kroz pogled na distopičnu scenu iz 2057. godine, kreiran je narativ kojim se pokreće subjektivni doživljaj najavljene budućnosti i spremnosti da se suočimo sa posledicama klimatskih promena. Ova naučno-umetnička platforma je direktan poziv na klimatsku akciju svih građana i građanki, i podseća nas na jedinstvenost pozicije i postupanja svakog od nas.

Ove sedmice je, u sklopu OpenSciComm 2022 konferencije, održan i jednodnevni skup koji spaja dva evropska projekta u čijem su fokusu klimatske promene i zaštita životne sredine. 

Autorski tim Klimatske kapsule: Dobrivoje Lale Erić, CPN – koncept i uspostavljanje projekta, dr Marjana Brkić, CPN – programska i kreativna direkcija, Mirjana Utvić, CPN – kreativna direkcija, scenografija i produkcija, prof. dr Vladimir Đurđević, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu – naučni koncept i recenzija, prof. dr Milorad Vujičić i prof. dr Marko Sabovljević, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu – naučna podrška, Nenad Gajić – autor kinetičke skulpture, dr um. Marko Stojanović – kompozicija i dizajn zvuka, Monika Lang – vizuelni identitet i ilustracija, Filip Mikić – video rad, Petar Brkić – naracija, Vasja Stanković – dramaturgija, Stevan Golubović – programiranje i Ivana Smolović – lektura.

Fotografije: Facebook/Centar za promociju nauke

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp