Kako je Fashion Week u Kopenhagenu postao održiv?

Januar i februar su meseci tokom kojih se održavaju najpoznatije smotre mode na svetu - Milano, Pariz, London, Njujork. Jedan fashion week manjeg obima već godinama unazad skreće pažnju na ekološke probleme - onaj u Kopenhagenu.

Održivost je u samom fokusu Nedelje mode u Kopenhagenu, bijenalne manifestacije koja predstavlja vodeći nordijski modni događaj. Organizatori su za ovogodišnje zimsko izdanje sastavili listu održivih zahteva za dizajnere sa idejom postavljanja novog industrijskog standarda, prenosi New York Times.

Nedelje mode su veliki zagađivači. Potrebno je oko šest meseci za pripremu jedne modne revije, a odmah po njenom završetku se većina materijala baca u smeće – pozivnice, plastične flašice ili ostaci hrane. Sa druge strane, tu je i putovanje. Istraživači su došli do odgovora na pitanje koliko publika i dizajneri koji učestvuju na jednom ovakvom događaju utiču na životnu sredinu – količina ugljen-dioksida emitovana tokom jedne godine zbog putovanja na Nedelje mode iznosi više od 240 hiljada tona što je ekvivalent energiji koja se koristi za osvetljenje Ajfelove kule tokom 3060 godina.

Ipak, posle jedne decenije postojanja i pozcioniranja na modnoj sceni, organizatori Nedelje mode u Kopenhagenu pokušavaju da postave nove standarde u poslovanju. Njihovi zahtevi se odnose na brendove, ali i na načine prezentacije. Dizajneri koji žele na učestvuju su u obavezi da ispune 18 zahteva (ili standarda) koji se tiču materijala, ali i celokupnih poslovnih praksi.

Standardi Nedelje mode u Kopenhagenu su zasnovani na agendi i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, a jedan od njih je da će dizajneri i proizvođači koristiti tekstil koji je napravljen od najmanje 50 posto starih, recikliranih ili materijala nove generacije. Sa druge strane, tu je i standard koji se odnosi na neprodatu odeću, a koju proizvođači ne bi smeli da uništavaju, kao i onaj u vezi sa sigurnošću fabrika u kojima se odeća proizvodi i pravima radnika i radnica.

Kako se navodi, ovi standardi i obećanja trenutno funkcionišu po sistemu časti, jer, iako odeća prolazi kroz određene provere, ne postoji eksterna infrastruktura koja bi sa sigurnošću mogla potvrditi informacije koje dizajneri daju.

Važno je naglasiti da su se organizatori najpre fokusirali na rad same Nedelje mode u Kopenhagenu. Jedan od ciljeva bio je smanjenje emisije ugljen-dioksida za polovinu u poređenju sa 2019. godinom, što je uspešno urađeno ove, 2023.

Letnje izdanje ova manifestacije biće održano od 8. do 11. avgusta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp