Izložba posvećena klimatskoj krizi u galeriji Kula u Cetinjskoj ulici

U Galeriji Kula u Cetinjskoj ulici otvorena je izložba posvećena klimatskoj krizi. Organizator izložbe je omladinska inicijativa SUN u okviru WWF programa Na mladima klima ostaje.

Ekipa GAI je razgovarala sa Ninom Marić, predstavnicom inicijative SUN i Minom Mirić, koordinatorkom projekta Na mladima klima ostaje. Na pitanje o primarnoj motivaciji za rad na ovoj izložbi Nina Marić ističe da je tokom osmišljavanja koncepta najpre bilo primetno smanjeno interesovanje domaće publike, te je nedostatak svesti o značaju klimatske krize bio prva stavka na to-do listi aktivnosti ka nečemu konkretnom.

Zato smo se odlučili za format galerijske izložbe u urbanom prostoru koji i sami volimo da posećujemo, Kulu Cetinjsku. Imali smo i podršku galerije Novembar, veliki broj dela afirmisanih umetnika nam je ustupljen sa njihove strane. Tu je i asemblaž Ivana Kocića i postavka skulptura od reciklirane plastike nastala u Pekingu, autorke Jovanke Đorović. Pored svih tih velikih imena, hteli smo da pružimo priliku i aspirativnim umetnicima i studentima, tako da smo u saradnji sa fakultetima u Beogradu i Novom Sadu izložili i nekoliko studentskih radova. Sve to smo selektirali i koordinisali pomoću naše divne kustoskinje, shoutout Bojana!


Što se sadržaja tiče, većina umetnika ima neki individualni pristup temama kao što su zagađenost vazduha, izumiranje vrsta, povećanje nivoa mora, globalno zagrevanje i njima slične. To nam se jako dopalo i podstakli smo ih da koriste različite materijale i tehnike da prenesu svoje subjektivno iskustvo. Klimatske promene su nešto što se često provlači kroz levak brojki i statistika, nekog možda nepristupačnog vokabulara. Mi se više oslanjamo na ljudski pristup, jer što je nešto ličnije, poistovećivanje će biti opštije. 

Indikativan plakat izložbe je privukao pažnju na duštvenim mrežama. O uticaju izložbe na svest publike i moći galerijskog prostora sa jedne, te umetnosti sa druge strane, Nina Marić kaže da su izložbe potcenjene u svakom smislu.

Ne samo što su možda posmatrane kao nešto dosadno jer treba da dođeš i staneš da pogledaš, možda čak i sam razmisliš, pročitaš itd, već se i u tom skupu potcenjenih vidova umetnosti ne plasiraju toliko kao drugi. Na primer, škole redovno vode učenike na pozorišne predstave, mnogo ređe na izložbe. Kao nekome kome je to isto bilo smor i štreberski pre nekoliko godina, a sada se trudim i uživam da redovno posećujem kako samostalne tako i afirmisane galerije, verujem da je to jedan fenomenalan format, jer jedan aspekat poveže različite medije komunikacije. Jedna tema povezuje različite poglede na istu, što je najbolja opcija za inspirisanje publike da se poistovete i sami dalje edukuju i preuzmu akciju. I taj sledeći korak smo im malo olakšali, time što mogu da skeniraju QR kod sa naše brošure i zaprate organizaciju EcoHub, koja uskoro objavljuje svoj vodič ka održivijem životu. Tu će moći da se nađu konkretni predlozi kako pojedinac može da živi održivije, zelenije, ali i sazna šta je to eko-anksioznost i zašto je važno da je razumemo. 

Izložba je nastala u okviru projekta Na mladima klima ostaje, te smo sa Minom Mirić, koordinatorkom NMKO razgovarali o ciljevima programa i njegovim dometima.

Na mladima klima ostaje je projekat WWFa, svetske organizacije za zaštitu prirode koja kao organizacija globalno sarađuje sa mladima na različite teme koje se tiču očuvanja prirode, i koja vidi mlade kao savršene partnere u prenošenju poruka i osmišljanju inovativnih rešenja kako za probleme današnjice tako i za mitigaciju problema u budućnosti. Cilj projekta jeste za početak da okupi mlade ljude širom Srbije (15-24 god) koji dele zabrinutost zbog klimatske krize i da ih kroz aktivnost poveže a onda i osnaži i podrži u sprovođenji različitih inicijativa (projekata) koje su sami osmislili, a koji podižu svest i pružaju rešenja kada govorimo o klimatskoj krizi. Sa jedne strane postoji veliko interesovanje od strane mladih za ovu temu a sa druge, malo prilika da sami, kroz svoje idejne zamisli delaju. Projekat je do sada podržao deset različitih omladinskih inicijativa koje su definisale konkretne probleme a potom i rešenja za iste. Neki su uvideli značaj sve popularnijih društvenih mreža poput TikToka kao značajnu platformu putem koje se u Srbiji retko komunicira o ovome i postali viralni TikTokeri, drugi su pravili solarene panele od recikliranih limenki koje su donirali azilima, ili uvideli manjak svesti dece o značaju drveća u urbanim sredima pa su sprovodili radionice a potom posadili drveće nadomak škole o kojima ta deca brinu i ispod kojih se igraju. Upravo ovakvim primerima projekata mladih, Na mladima klima ostaje ukazuje na važnost uključivanja mladih i širenje poruka i primera, kako vršnjacima tako i široj javnosti.

Izložbu u galerijskom prostoru Kula u Cetinjskoj ulici možete videti do 13. avgusta.

Fotografije sa otvaranja izložbe: Jadranka Ilić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp