Instrumenti od otpada: Orquesta Reusónica Trio

Džez, tradicionalna muzika i kreativna upotreba starih materijala - ovakvo bi se mogao opisati španski sastav Orquesta Reusónica Trio, koji vam predstavlja GAI.

Ovaj muzički trio organizuje koncerte svirajući na instrumentima koje su sami proizveli od svakodnevnih predmeta, ali i otpadnih materijala. ORT čine tri muzičara sa dugogodišnjim iskustvom. Roko Papia je osnivač brojnih projekata, svestrani muzičar koji peva, svira i komponuje. Autor je brojnih radionica i pronalazač instrumenata od recikliranog materijala sa ciljem spajanja ekologije i muzike. Antonio Sančez Baranko je ekelektični perkusionista, član i saradnik grupa Coetus, Silvia Pérez-Cruz, Maria del Mar Bonet, Miguel Poveda, Chicuelo… Ćavi Lozano je multiinstrumentalista, savetnik i saradnih brojnih muzičkih programa na televiziji i radiju. Veliki deo njegovog istraživanja je usmeren ka stvaranju aerofonih instrumenata od svih vrsta materijala. Njihovi instrumenti nastaju od najrazličitijih predmeta kao što su od daska za surfovanje, plastična posuda ili metalna štaka.

нев аранционе_су верде нуово

Muzičari iz sastava Orquesta Reusónica Trio na brojnim događajima organizuju kreativne radionice izrade muzičkih instrumenata od otpada Novi zvuk za novi svet, koje su namenjene svim uzrastima, kao i masterklasove za muzičare. Među njihovim ciljevima su razvoj muzičkog senzibiliteta, ali i promocija odgovornog stava prema životnoj sredini, te kreativna upotreba već postojećih materijala.

Papia je za EuroNews izjavio da nijedan umetnik danas sebi ne može da priušti da ne govori o problemima ugrožavanja životne sredine, te da umetnici i intelektualci moraju da preuzmu odgovornost za istorijski trenutak u kom živimo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp