Film Vrati se na Festivalu Bistre reke

Drugi Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke“ traje do 17. jula u selu Temska kod Pirota, a dve takmičarske i revijalna selekcija sastoje se od 30 ostvarenja iz više od 20 zemalja.

Među selektovanim filmovima danas će biti prikazan film Vrati se rediteljke Ružice Anje Tadić. U sinopsisu se navodi da je film snimljen tokom Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija” 2021. godine u Ovčarsko-kablarskoj klisuri nadomak Čačka, a bavi se pozicijom čoveka zatečenog vandrednim okolnostima usled klimatskih promena, a koji gaji poseban odnos sa prirodom nastojeći da je sačuva. O motivima za snimanje filma, Ružica Anja Tadić za GAI kaže:

Dolazak u Ovčarsko-kablarsku klisuru i poznanstvo sa protagonistom Slavkom Mujom bio je trenutak kada sam bila sigurna da želim da napravim film „Vrati se“. Nastojala sam da prenesemo njegov odnos prema prirodi jer me interesuje tema odnosa čoveka i prirode, ali i da pustim da sami kadrovi govore više od reči. Kako je došlo do restrikcija vode, ta suša je donela važan sloj filmu. Jer, priroda opstaje i regeneriše se, a čovek bez prirode ne opstaje. 

Ružica Anja Tadić je rođena u Beogradu, 1994. godine. Osnovne i master studije režije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikite Milivojevića. Učesnik je programa studio DAHD sa audio-video instalacijom “Dunavska vila” koji je uvršten u stalnu postavku muzeja Dunava u Ulmu, Nemačka. Za kratkometražni igrani film “Sve je dobro” dobila je nagradu za najbolji studentski film na festivalu Ravno selo i nagradu publike festivala Ciklop. U leto 2021. učestvovala je u međunarodnom studentskom filmskom kampu “Interakcija” na kome nastaje film “Vrati se”.

_empty
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp