Environmental graphiti – spoj umetnosti i nauke

Ideja umetnice Alise Singer je da umetnost čini nauku dostupnijom, a nauka čini umetnost značajnijom. Nauka i umetnost nas, ujedinjene, upoznaju sa činjenicama o klimatskim promenama na autentičan i snažan način.

Environmental Graphiti je kolekcija digitalnih slika nastalih sa idejom da poboljšaju javno razumevanje činjenica u vezi sa klimatskim promenama. Svaki rad, u seriji od preko 75 digitalnih slika, zasnovan je na grafikonu, mapi, reči ili broju koji se odnosi na jednu činjenicu o tome kako se i zašto naš svet menja, ali i šta možemo učiniti kako bi doprineli zajedničkom rešavanju urgentnih klimatskih problema.

Autorka ove kolekcije je Alisa Singer. Ova umetnica je pokrenula projekat Environmental Graphiti iz uverenja da su klimatske promene najveći izazov sa kojim se suočava savremeno društvo, te odlučila da kroz svoj umetnički izraz da doprinos u podizanju svesti o ovom gorućem problemu. Privukli su je estetski elementi dizajna naučnih dijagrama i grafikona, kojima se koristi od 2014. godine kada je pokrenut i ovaj projekat i serijal The Art of Climate Change. Zato ove apstraktne slike predstavljaju spoj nauke i umetnost.

Radovi Alise Singer su podeljeni u pet celina koje postavljaju pitanja Why, How, Who, When i What, odnosno, zašto se naša klima menja, kako klimatske promene utiču na svet, ko je u opasnosti, šta možemo da uradimo u borbi protiv klimatskih promena i kada možemo očekivati rezultate naših delovanja.

Inicijativa Environmental Graphiti sarađuje sa brojnim intitucijama – galerijama, muzejima i školama. Radovi iz ove kolekcije su izlagani na brojnim izložbama i događajima u SAD i širom sveta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp