Ekološko pozorište: predstava Pradevojčica u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu

Predstava „Pradevojčica” po motivima romana Desanke Maksimović, a u dramatizaciji Mine Petrić i režiji Sonje Petrović, nedavno je premijerno odigrana u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u Zrenjaninu.

Povodom premijere rediteljka Sonja Petrović je istakla da boraviti u Pradevojčici znači živeti u vremenu koje je bilo u suživotu sa prirodom.

Raditi ovu predstavu za mene je podsetnik koliko smo se udaljili od sunca, meseca, zemlje, vode, vatre, biljki, životinja… Koliko smo se udaljili od realnih dodira i susreta sa prirodom. U zajednici koju smo u ovoj predstavi konstruisali priroda je događaj, lik, trenutak, lepota, prijatelj, ubica, roditelj, stanodavac… Ona je istovremeno izvor lepote, ali i užasa. Zato priroda nije nešto što „treba čuvati“ nego deo nas, ponekad do te mere da su naša bića ustvari refleksije njenog stanja. To je osnovna stvar na koju treba da nas podseti ova zajednica. Međutim, i ovo za nas napredno društvo ima svoje mane. Ima svoja pravila koja su podređena dečacima i muškarcima. Ali, da nema ali, ne bi bilo ni priče! U toj zajednici živi jedna devojčica Gava koja se nameračila da ta pravila promeni. Pored njenog najvećeg saveznika prirode, jer to što ona traži jeste prirodna stvar, njena podrška je i dečak Buk. Zato je pomalo ovo priča i o velikoj ulozi dečaka u ženskoj borbi za prihvatanje prave prirode žene i prirode uopšte. Neka ostane ovde upisano da je Pradevojčica moja prva lutkarska predstava. U nadi da će ih biti još mnogo, jer mi je lutka otvorila neki potpuno novi svet u kojem bi se moglo živeti.

Stručna saradnica za zemljanu arhitekturu na ovom projektu je bila Dragana Kojičić, dok dizajn lutaka, scenografije, kostima i plakata, potpisuje Irina Somborac. Povodom premijere Dragana Kojičić i Irina Somborac kažu:

Ekološko pozorište nije samo pozorište koje se bavi ekološkim temama, nego i ono koje se trudi da u što većoj meri koristi prirodne materijale: pa tako, svetom u kome odrasta devojčica Gava dominira gušter od jute postavljen na drvenu pokretnu konstrukciju; lutke su napravljene od starih kartona za jaja koju je cela ekipa predstave sakupljala, a bojene su prirodnim ručno ceđenim pigmentima iz zemlje; šišarke – kosa žena stigle su sa Ostrva Krk i Malog Lošinja; slama i kanapi – brada Vrača iz sela Vizić; grane – noge životinja birali smo po raznim šumama i baštama Zrenjanina; u svojoj jutanoj pećini Gava crta vojvođanskom zemljom pretežno sa Titelskog brega. Na sceni se pojavljuje i voda – žuta zrenjaninska, čime rediteljka skreće pažnju i na dugogodišnji problem grada sa pijaćom vodom. Tim je radio sa ciljem da u toku stvaranja predstave pokuša da ostavi što manji otisak na planetu Zemlju, a elementi predstave nakon svog života mogu biti ponovo iskorišteni, reciklirani ili vraćeni prirodi.

U predstavi Pradevojčica igraju Una Beić, Predrag Grujić, Nataša Milišić, Danilo Mihnjević, Snežana Popov, Olgica Trbojević Kostić i Miroslav Maćoš.

Fotografije: Pavle Taboroši

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp