Performans Božidara Mandića i Porodice bistrih potoka na Oktobarskom salonu

O hepeningu koji je izveden u Knez Mihailovoj ulici i ekološko-umetničkoj komuni Porodica bistrih potoka.

Komuna Porodica bistrih potoka i njen osnivač Božidar Mandić pokušavaju da prevaziđu besmisao naše civilizacije i krizu ideja vremena u kome živimo tako što eksperimentalnim metodama traga za nečim što Mandić naziva Dobom 5E, zasnivajući život na principima Ekologije, Etike, Estetike, Erosa i Emocija. Hepening nosi naziv Urlik za epohu i traje 25 minuta.

Povodom hepeninga upriličenog pred brojnim prolaznicima ispred nekadašnjeg restorana Ruski car, Mandić je rekao Tanjugu da živimo u strašnom vremenu, najstrašnijem koje zna civilizacija.

U tom smislu umetnik mora da se budi, urliče, kaže i uočava istinu. Tako da smo kroz hepening govorili šta je tehnologija, nauka. To su novi inkvizitori, rekao je Mandić.

Porodica bistrih potoka je ekološka i umetnička komuna koja se nalazi u selu Brezovica, u podnožju planine Rudnik, na parceli koju su omeđila tri potoka. Komuna je osnovana 1977. godine po uzoru na Porodicu iz Šempasa, a njen osnivač je umetnik, pesnik, izvođač i dramski pisac Božidar Mandić. Porodica bistrih potoka pokušava da prevaziđe besmisao naše civilizacije i krizu ideja vremena u kome živimo tako što eksperimentalnim metodama traga za nečim što Mandić naziva Dobom 5E. Jednostavno rečeno, ovo je pokušaj da se život ove mikro-zajednice zasniva na principima Ekologije, Etike, Estetike, Erosa i Emocija. Porodica živi u skladu sa životnom i umetničkom filozofijom koja se temelji na harmoniji između Pojedinca i Planete – to jest, na razvoju svesti da borba za planetu počinje od pojedinca. Svake godine, Porodica dodeljuje jedinstvenu Nagradu Porodice bistrih potoka pojedincima koji su se istakli u svom doprinosu očuvanju prirode, a od 2002. takođe organizuju i umetnički festival Šumes na planini Rudnik.

Fotografija preuzeta sa sajta KCB-a